уторак, 29. март 2016.

/// ARHITEKTURA \\\

---> od starogrčke reči arkitekton, ὰρχιτεκτονική, od ὰρχι — glavni и Τεκτονική — graditelj
Arhitektura je umetnost i nauka, zanat i filozofija.
Ona objedinjuje geometriju, aritmetiku, slikarstvo, vajarstvo, istoriju, dizajn... i u vezi je sa svim zamislivim disciplinama.
Ideja vodilja naših radionica je da otvorimo u deci jedan novi put razmišljanja, na kom će oni shvatiti koliko je velika i važna njihova uloga u svetu u kom žive i odrastaju.
Cilj je da im damo do znanja da se njihov glas računa, da je njihovo mišljenje važno, da su njihove potrebe te koje formiraju, takođe, lice jedne ulice, bloka, grada...
Tokom kreativnog, stvaralačkog procesa, dolazićemo do nekih novih spoznaja o prostoru koji nas okružuje, a istovremeno i o nama u tom prostoru.
Koliko čovek oblikuje prostor - toliko i prostor oblikuje čoveka.
Veza je neraskidiva.
Zato, dođite!
Da se igramo stvarajući ... :)
smile emoticon
photo: pinterest

петак, 19. фебруар 2016.

Godinama se ideja o ovoj radionici krčkala, zapravo - Kućerak se gradio - a sada je konačno došao trenutak i da se upoznamo.
Ja sam Jelena, arhitekta. Osim toga, ja sam i trostruka mama, a ova činjenica krije i obrazloženje zašto nisam oformila radionice ranije. Gradila sam temelje za tri mala života, jer smatram da su prve godine i detinjstvo najvažniji za svaki budući korak. Kao što je temelj važan za stabilnost kuće, tako je i u ovde. Ono što naučimo kao deca, zauvek ostaje naš stub oko kog pletemo svoju mrežu dalje kroz život. Zato je toliko važan period, prvo do treće, a zatim do sedme godine.
Volim da se bavim decom, da radim sa njima, da sa njima i od njih učim, volim da osmišljavam zadatke kroz čije će rešavanje učiti zabavljajući se, jer tako se najlakše u glavice beleži - kroz igru.
Zato sam i došla na ideju da otvorim vrata Kućerka za najmlađe. U njemu se krije mnogo šarenih soba, ulica, prozora, stubova, krovova, gradova, drveća...
Učićemo kako nastaje prava pravcata kuća, pričaćemo o tome zašto nam je važan krov nad glavom i kako su izgledale prve kuće.
Pravićemo ulice, osmišljavati čitave gradove, a bavićemo se detaljima kroz koje ćemo naučiti kako da nam gradovi budu lepši, čistiji, čovekomerniji.
Pravićemo razne eksperimente, da saznamo šta je ravnoteža, kako se grade mostovi...
Putovaćemo svetom da upoznamo neke od najpoznatijih građevina, ali na jedan poseban način.
Neću vam sada otkriti sve, naravno, neka ovo bude dovoljno da vam pokrene maštu i radoznalost, a ako želite da se priključite radionicama, koje uskoro počinju, pratite objave na Facebook stranici - Kućerak - Putujuća igraonica https://www.facebook.com/kuccerak/?fref=nf, i na ovom blogu.

Radujem se lepom druženju :)